Pollágh Péter

1979. március 6-án született Tatabányán, a Halak és a Kecske jegyében. Még a kommunizmusban kezdett el írni, 1987-88-ban. 9 évesen már biztos volt, benne: író lesz. 16 éves korától országos lapokban publikál. Volt kisdobos, tanult oroszul, de úttörőnek már nem jelentkezett. Ennek hatására pár hónappal később meg is szűnt az Úttörőmozgalom. Evangélikus és állami gimnáziumba is járt, utána többek között irodalmat, filozófiát, szociológiát, pszichológiát, pedagógiát, és nyelvészetet tanult. Szívesen lett volna építész, városrendező, pszichológus, detektív vagy lelkész. Jelenleg Bólya Péter rehabilitációján dolgozik. Külsőleg is hasonlít Lorenzo Ribeirára. Szereti Doktor House-t, Cal Lightman-t, Dexter Morgant, Corrado Cattanit és a becsületes, finom embereket. Egyszer szeretne visszajutni ősei földjére, az írországi Pollagh village-be.  A Bikás park

Az eső végigverte Kelenföldöt: felrémlett rossz nyarak dióverése. Amúgy is árvíz van. Csendre intő. És esik is. Az ablakig ér a kékinges folyó. Pimaszul kilép a medréből: Pestnél 9 méteres rekordon tetőzik.


Újbudán vagyunk, a 11-esben. Nem rossz kerület ez, fog alakú és százötvenezres. Van Dunánk, dombunk, Gombánk, hideg hegyünk, erős erdőnk, Gellért püspökünk és Cseh Tamásunk. Sokfélék vagyunk. És az vonzó. Uraljuk az ingatlanos statisztikákat, idén vettük át a vezetést a 13-astól. Minden égtáj felől költöznek ide a népek. És jó szomszédjaink is vannak. Kelenföld nagy szomszédoló. Megy itt a pletyka, a Lenke nénizés. Duruzsolnak a nők a pult mögött és alatt.

 

Az eső végigverte Kelenföldöt: volt miért vezekelnie. Régen mostani központja egy szeméttelep volt, senki földje, Buda széle, Szél-Buda. Komposztra épült, fosszíliára. Régész-városrész. Lebomlott itt fél Pest, de aztán Kelen vezír földje a sarkára állt, jogokat követelt. Kinőtte magát, megtisztult, felszentelődött, szavatolt magáért.

 

Az esőben nézegettem a Bikást. Prüszkölt is: a hajam vörös posztó mind a hat szemében. 1974-ben épült, a majdnem tízezer lakásos lakóteleppel párhuzamosan. 1981-ben került dombja tetejére a három szürke marhát ábrázoló, Kiss István kovácsolta Monda szoborcsoport. Mondja a múltat. Rég volt dicsőségről beszél. A bikáknak eredetileg szarvuk között a Napot, a Holdat és a csillagokat jelképező díszek álltak. Aztán ezeknek lába kélt. Kilopták. Vagy visszahívta őket az ég.

 

A kelenföldi lakótelepek középkorúnak számítanak: 1967 és 1983 között épültek, mint annyian mi is. Nyögnek is: itt fáj, ott fáj. Különösen a sárkányos szalagtízesek panaszosak. Bár egyikét-másikát megdögönyözték, új irhákba bújtatták, öltöztették.

 

A Tétényi meg Etele út és Bártfai utca által határolt terület legendája szerint a „lakótelep építésekor egy teherautó úgy megsüllyedt a sárban, hogy már nem tudták kihúzni, ezért ráhordtak mindenféle építési törmeléket, sittet, így alakult ki a nyolc méter magas domb”. Területe 1 hektár, tengerszint feletti magassága 121 méter. Magába foglalja a kelenföldi Szabó Ervin könyvtárat és a Budapesti Művelődési Központot. A BMK: ez a központ volt a főváros területén működő művházak módszertani irányítója. A főnök. Ráncba szedte a többi kis aprólékot. Erika írógép, medvebarna dobozrádió, spenótszín telefon. Tere-fere keksz, kávé- és telexgép.

 

Költői dátumok. A Bikás park Sopotnik Zoltánnal egyidős, az Olimpia központ meg velem. Így varr össze a sors két furcsa gombot.

 

A Bikás szélén ácsorgó, 1979-es Olimpia amolyan üzletközpont: kék-fehér, csarnokszerű, labirintusos és háromszintes. Emlékszem emeleti éttermére, ott sírtak a sörök, nevettek a nyolcvanas évek bakfisai. Misa mackó kedvenc plázája. Pompeji lávából öntötték kékjét, fehérjét. Van piac, dobozantikvárium, kis cipész, bódék sült kolbásszal, lottózó, hentes, kenyeres, talponállók. Fönt, az önmagát álmodó toronyban pedig az Olimpia mozi, Alain Delon és Jean-Paul Belmondo itt lőtt le pár haramiát. A filmterem úttörőavatások helyszíneként is szolgált, aztán a rendszerváltáskor bezárt, lakatot kapott. Letépték, mint a vörös nyakkendőt, a veszendőbe menő levelet: Szeret, nem szeret? Azóta üresen korog, mint egy bendő.

 

Zuhog. Nyáridő van. Állnak sorba a nyár seregei. Nem tudják, a parkkal mi lesz. Hullik, zuhan a virágpor az égből. Az égsütemény. Hintőpor. Égvirág. Mennek a kisnyugdíjasok mannakalapban. Budáról fúj a szél: dúdolják. Percenként egy ember jön szemben az esőfüggöny mögött. Ez az én léptékem. Tizede az átlagosnak, huszada. Emberléptékű. Emberes. Mindig is vidéki maradok. Hiába élek 2005-től itt fent a fővárosban, a lelkem vidéken maradt, ott lent.

 

Egyszer elgurult a Bikásban a gombolyagom. Követtem, követtem, és oázisra leltem. Egy ki nem mondd játszótérre. Egy Dédi-ültetőre. Nem árulhatod el a nevét, ha vallatnak, akkor sem. Békebeli? Nem. Tejútszerű. Stílus. Végre. Ízlés. Minden pad hátat mutat a pingpongasztalnak, de nem mutat hátat a varázsvilágnak. Itt Pandán játszik a gyerek, nem viccelek. Játszik a feketével, a fehérrel. Itt érti meg, hogy a medve több, mint ember. Itt te is kötögethetsz. Megtalálhatsz minden elgurult szemet.

 

A Bikás park (a körtéri Gombához hasonlóan) vár a sorára. Átépítik központunk parkját, a tudatalattiját. Elbontják a hetvenes éveket. Se meggymárka se konyakmeggy. Átépítik Kelenföld álomelosztóját. Az ítélet: bomba általi halál. Metró után az özönvíz. Az emlékek buzgárai majd áttörnek még egy darab ideig, aztán kiradírozódik, mint annyi minden, ez is.

 

Szellőző és szellőztető csendpark. Méretjelzése: 10/5-ös, telítettsége: 10/7-es. A metrómegálló, a zöld, 4-es kígyó eleve meg fogja dobni a forgalmát. Untig elég lesz a plusz áthaladó tömeg csendesítése, lassítása, szűrése, elvezetése. Nehéz a népkezelés.

 

Mennyit sétáltam, futottam, kondiztam itt. A kültéri gépeken, gépbogarakon, szörnyeken. A konditeremben mindig izzadságszag van, itt meg szabadságszag.  Hány muslicát letüdőztem! Mennyit csilingeltek nekem négy- és hatkerekű gyerekbiciklisek! 40 se múlt a park. Már öreg. Büntetni kell. Plasztikázni. Megfúrni. Aláásni.

 

Kéne pár erőfeszítés, mivel a térnövelő bűbájt a muglik még nem találták fel. Egy nagy és ingyenes WC, három-négy parkőr, öt-hat kamera az első körben elég lenne. Meg átfesteni a padokat, kukákat csokornyi, illő színnel. A végén pedig egy zajvédő falat felkenni a Tétényi mellé.

 

2015-re állítólag lesz mesterséges tó és napozódomb, görpark, sportpályák, játszóház és ipari méretű kávézó. Ki is mondták: utánozni kell  a Millenárist. A hangsúly az utánzáson. Mindig azon. De a másolókat még a másoltak is megvetik, semmibe veszik. Second hand dizájn. Minek? S még több embert ide? Épeszű dolog ez? Megszámolta valaki a sárkányépületek ablakait? Megszámolta a szalagtízeseket, a tizenöt emeletes tornyokat? A budai, derűs oldalon ez az átlagnál jóval sűrűbben lakott terep. Nem bír többet. Beáll a dereka. Reumás, köszvényes lesz. Sápatag. Halvány. Fönnjáró lázbeteg. Túl korán felnőtt gyerek. Szóval minek ide turista? Kelenföldiek vagyunk, nem turisták. Ébresztő. Kilóg a turpisság. De én egy reményteli pasas vagyok. Én halok meg utoljára.

 

 

Pollágh Péter

  

Hozzászólások száma: 0Hozzászolni csak bejelentkezés után lehet. Összes hozzászólás megtekintése 
<
3H építésziroda   3LHD   A4 Studio   A4 Stúdió   Agora   Alena Sramkova   Andrea Deplazes   Andrija Rusan   Andrzej Stasiuk   András   BAHCS   BME   BME Sportközpont   Badacsonytomaj   Baglyas Erika   Bagossy Levente   Bak   Balatonakarattya   Balatonlelle   Balf   Balázs Mihály   Baróthy Anna   Baumhorn Lipót   Bazsányi Sándor   Benczúr László   Benedek Anna   Benedek Zsanett   Berlin   Betűrés   Bevk Perovic   Bojár Iván András   Bord Studio   Budapest   Budaörs   Bujnovszky Tamás   Bulcsu Tamás   Bunker   Báger   Békéscsaba   Celldömölk   Cerklje   Collegium Hungaricum   CommON,   Csaba   Csaba László   Családi ház   Csaplár Vilmos   Cseh András   Cseh építészet   Csehorszáh   Cserépváralja   Csillag Katalin   Cságoly Ferenc   Csánk Elemér   Czigány Tamás   Czigány Tamás,   Czita   Cézanne   Davide Macullo   Dobai János   Domus Áruház   Dubniczay-palota   Dévényi Márton   Dévényi Tamás   EKF   Ekler Dezső   Ellenlábas   Enota   Erdély   Erik,   Etyek   FUGA   Fehérváry Jákó   Ferencz Marcell   Fialovszky Tamás   Fiume   Fortvingler Éva   FunTheory   Földes Dalma   Földes és Társai Építésziroda   Galéria,   Gelse   Gereben Gábor   Gunther Zsolt   Guttmann Szabolcs   György Péter   Gyürki-Kiss Pál   Gödör   H-ház   Hajnal Zsolt   Hajós Alfréd   Hartmann Gergely   Hegedűs Péter   Helmle   Hetedik Műterem   Hofer Miklós   Horvátország   Hungária fürdő   Hévíz,   Hódmezővásárhely   Izola   JAK   JAK,   Jan Stempel   Janáky György   Janáky István   Jiri Smolik   John Pawson   Jánossy György   Kalmár László   Kalmár,   Karácsony Tamás   Katarzyna Majak   Keller Ferenc   Kemenes Vulkánpark   Kemény István   Kendi Imre   Kendik Géza   Kern Orsolya   Kettős vakolás   Kis Péter   Kisfakos   Klobusovszki Péter   Kollektív Műterem   Komárom   Konok Tamás   Kovács Dániel   Kovács Zoltán   Kozma Lajos   Kranj   Krasnja   Kruppa Gábor   Kuruc-domb   Kétvölgy   Lakos Dániel   Lakástrend   Latinovits Zoltán   Ljubljana   Luppa-sziget   Láng Zsolt   Lázár Antal   Lénárd Anna   M. Miltényi Miklós   MCXVI Építészműterem   Madeinhungary   Magyari Éva   Magyarország   Majkpuszta   Makovecz Imre   Maribor   Marosvásárhely   Martinkó József   Maurizio Bradaschia   Messer   Mezei László   Millenáris Velodrom   Molnár Csaba   Molnár Péter   Monostori Erőd   Moravánszky Ákos   Mátrai   Mészáros Erzsébet   Múzeum   Műegyetem   Nagy Bálint   Nagy Csaba   Nagy Márta   Nagy Péter   Nyitott Műhely   Németh Pál   Németország   Ofis   Ofis Arhitekti   Ofis arhitekti   Orsós László Jakab   Pannonhalma   Papp Róbert   Pasaréti út   Pazár Béla   Perbál,   Peter Schweger   Petri György   Piarista Központ   Pilisszentlászló   Podčetrtek   Porticus   Preisich Gábor   Preisich Katalin   Projekzil Architekti   Prága   Pápa   Pásztor Erika Katalina   Pázmándi Margit   Pécs   Pécs,   Reimholz Péter   Roeleveld-Sikkes   Román Építész Kamara   Rychtařík Zdenek   Rákos-patak   Sagra   Sajtos Gábor   Serban Tiganas   Shoppingroof   Siófok   Solymosi Bálint   Somló   Sopronbánfalva   Sou Fujimoto   Stara Fuzina   Szandaszőlős   Szeged   Szigliget   Szilágyi Klára   Szlovénia   Szojka Mariann Tünde   Számalk   Szécsi Noémi   Sárai Róbert   Sásd   Sóskút   Tamás Zsuzsa   Tamási iskola   Tardos Tibor   Tarnóczky Tamás   Tihanyi Bencés Apátság   Turányi Gábor   Törökbálint   Tövissi Zsolt   Tüzér utca   U. Nagy Gábor   Valkai CSaba   Valkai Csaba   Valkonya,   Varga Mátyás   Vendvidék   Veszprém   Vincent van Gogh   Vincze László   Virág   Virág Csaba   Vizdák Janka   Vysehrad atalier   Várkert Bazár   Várszegi Asztrik   Vékony Péter   WAMP   Wesselényi Garay Andor   Wesselényi-Garay Andor   Zeke Gyula   Zombor Gábor   Zsolnay Kulturális Negyed   Zsuffa   Zsuffa Zsolt   abc   alkotóhét   archív   bevk perović arhitekti   biennále   bme   boldogság   borászat   bölcsőde   bútor   dokumentumfilm   duna   egészség   előzetes   eozinmáz   esszé   faluház   felújítás   fürdő   graffiti   gázgyár   gólyabál   hotel   híd   interjú   iskola   kamalduli remeteség   kereskedelmi épület   kert   kertváros   kilátó   kiállítás   kolostor   kápolna   képkocka   kórház   könyvtár   közösség   leadásfutás   lépcső   mozi   munkacsoport.net   múzeum   művészettörténet   művészpiac   nyaraló   promo   propeller z   párbaj   spenótház   sportcsarnok   sportlétesítmény   stadion   stockholm   street art   szociális épület   szálloda   szélmalom   templom   tettye   tt1   társasház   uszoda   van Gogh   vasas vívócsarnok   város   városarculat   városháza   vívócsarnok   wellness   weninger borászat   xpozíció   zarándokház   zene   zongora   Árvai András   Árvai AndrásFUGA   ÉL-csarnok   Építész Stúdió   Építészet és kritika és írás   Óbudai Gázgyár Villamos Központ   Újmassa   Újpalota   építészkar   épületfotó   és   óvoda   üvegvisszaváltó   Őskohó   3H építésziroda   3LHD   A4 Studio   A4 Stúdió   Agora   Alena Sramkova   Andrea Deplazes   Andrija Rusan   Andrzej Stasiuk   András   BAHCS   BME   BME Sportközpont   Badacsonytomaj   Baglyas Erika   Bagossy Levente   Bak   Balatonakarattya   Balatonlelle   Balf   Balázs Mihály   Baróthy Anna   Baumhorn Lipót   Bazsányi Sándor   Benczúr László   Benedek Anna   Benedek Zsanett   Berlin   Betűrés   Bevk Perovic   Bojár Iván András   Bord Studio   Budapest   Budaörs   Bujnovszky Tamás   Bulcsu Tamás   Bunker   Báger   Békéscsaba   Celldömölk   Cerklje   Collegium Hungaricum   CommON,   Csaba   Csaba László   Családi ház   Csaplár Vilmos   Cseh András   Cseh építészet   Csehorszáh   Cserépváralja   Csillag Katalin   Cságoly Ferenc   Csánk Elemér   Czigány Tamás   Czigány Tamás,   Czita   Cézanne   Davide Macullo   Dobai János   Domus Áruház   Dubniczay-palota   Dévényi Márton   Dévényi Tamás   EKF   Ekler Dezső   Ellenlábas   Enota   Erdély   Erik,   Etyek   FUGA   Fehérváry Jákó   Ferencz Marcell   Fialovszky Tamás   Fiume   Fortvingler Éva   FunTheory   Földes Dalma   Földes és Társai Építésziroda   Galéria,   Gelse   Gereben Gábor   Gunther Zsolt   Guttmann Szabolcs   György Péter   Gyürki-Kiss Pál   Gödör   H-ház   Hajnal Zsolt   Hajós Alfréd   Hartmann Gergely   Hegedűs Péter   Helmle   Hetedik Műterem   Hofer Miklós   Horvátország   Hungária fürdő   Hévíz,   Hódmezővásárhely   Izola   JAK   JAK,   Jan Stempel   Janáky György   Janáky István   Jiri Smolik   John Pawson   Jánossy György   Kalmár László   Kalmár,   Karácsony Tamás   Katarzyna Majak   Keller Ferenc   Kemenes Vulkánpark   Kemény István   Kendi Imre   Kendik Géza   Kern Orsolya   Kettős vakolás   Kis Péter   Kisfakos   Klobusovszki Péter   Kollektív Műterem   Komárom   Konok Tamás   Kovács Dániel   Kovács Zoltán   Kozma Lajos   Kranj   Krasnja   Kruppa Gábor   Kuruc-domb   Kétvölgy   Lakos Dániel   Lakástrend   Latinovits Zoltán   Ljubljana   Luppa-sziget   Láng Zsolt   Lázár Antal   Lénárd Anna   M. Miltényi Miklós   MCXVI Építészműterem   Madeinhungary   Magyari Éva   Magyarország   Majkpuszta   Makovecz Imre   Maribor   Marosvásárhely   Martinkó József   Maurizio Bradaschia   Messer   Mezei László   Millenáris Velodrom   Molnár Csaba   Molnár Péter   Monostori Erőd   Moravánszky Ákos   Mátrai   Mészáros Erzsébet   Múzeum   Műegyetem   Nagy Bálint   Nagy Csaba   Nagy Márta   Nagy Péter   Nyitott Műhely   Németh Pál   Németország   Ofis   Ofis Arhitekti   Ofis arhitekti   Orsós László Jakab   Pannonhalma   Papp Róbert   Pasaréti út   Pazár Béla   Perbál,   Peter Schweger   Petri György   Piarista Központ   Pilisszentlászló   Podčetrtek   Porticus   Preisich Gábor   Preisich Katalin   Projekzil Architekti   Prága   Pápa   Pásztor Erika Katalina   Pázmándi Margit   Pécs   Pécs,   Reimholz Péter   Roeleveld-Sikkes   Román Építész Kamara   Rychtařík Zdenek   Rákos-patak   Sagra   Sajtos Gábor   Serban Tiganas   Shoppingroof   Siófok   Solymosi Bálint   Somló   Sopronbánfalva   Sou Fujimoto   Stara Fuzina   Szandaszőlős   Szeged   Szigliget   Szilágyi Klára   Szlovénia   Szojka Mariann Tünde   Számalk   Szécsi Noémi   Sárai Róbert   Sásd   Sóskút   Tamás Zsuzsa   Tamási iskola   Tardos Tibor   Tarnóczky Tamás   Tihanyi Bencés Apátság   Turányi Gábor   Törökbálint   Tövissi Zsolt   Tüzér utca   U. Nagy Gábor   Valkai CSaba   Valkai Csaba   Valkonya,   Varga Mátyás   Vendvidék   Veszprém   Vincent van Gogh   Vincze László   Virág   Virág Csaba   Vizdák Janka   Vysehrad atalier   Várkert Bazár   Várszegi Asztrik   Vékony Péter   WAMP   Wesselényi Garay Andor   Wesselényi-Garay Andor   Zeke Gyula   Zombor Gábor   Zsolnay Kulturális Negyed   Zsuffa   Zsuffa Zsolt   abc   alkotóhét   archív   bevk perović arhitekti   biennále   bme   boldogság   borászat   bölcsőde   bútor   dokumentumfilm   duna   egészség   előzetes   eozinmáz   esszé   faluház   felújítás   fürdő   graffiti   gázgyár   gólyabál   hotel   híd   interjú   iskola   kamalduli remeteség   kereskedelmi épület   kert   kertváros   kilátó   kiállítás   kolostor   kápolna   képkocka   kórház   könyvtár   közösség   leadásfutás   lépcső   mozi   munkacsoport.net   múzeum   művészettörténet   művészpiac   nyaraló   promo   propeller z   párbaj   spenótház   sportcsarnok   sportlétesítmény   stadion   stockholm   street art   szociális épület   szálloda   szélmalom   templom   tettye   tt1   társasház   uszoda   van Gogh   vasas vívócsarnok   város   városarculat   városháza   vívócsarnok   wellness   weninger borászat   xpozíció   zarándokház   zene   zongora   Árvai András   Árvai AndrásFUGA   ÉL-csarnok   Építész Stúdió   Építészet és kritika és írás   Óbudai Gázgyár Villamos Központ   Újmassa   Újpalota   építészkar   épületfotó   és   óvoda   üvegvisszaváltó   Őskohó  
>
Interjú László Noémivel - admin
Vámos Dominika a FUGA-ban (2.) - admin
Kovács Dániel a Bercsényiben - 1. - admin
Balatonakarattyai nyaraló - admin
Társasházak Budán - admin
A Vasas vívócsarnoka - admin