Krusovszky Dénes

1982-ben született Debrecenben, jelenleg Budapesten él. Költő, kritikus, a Puskin Utca és az Ex Symposion folyóiratok valamint a József Attila Kör Világirodalmi Sorozatának szerkesztője. Versei, kritikái és fordításai számos irodalmi folyóiratban, hetilapban és antológiában olvashatók.

Akármikor rám zuhanhat valami

Folyton attól félek, mondja az idősebb nő, és közben nem is a fodrászt, nem is készülő frizuráját, hanem önmagát figyeli, önmagával néz farkasszemet a falnyi tükörben, folyton attól félek, hogy rám esik valami, érted?

Aha, válaszol a fodrásznő felnézve a tükörbe, de minthogy a másik pillantását nincs esélye elfogni, ollóját a levegőben csattogtatva arrébb úsztatja tekintetét, míg az enyémmel nem találkozik. Ahogy megakad rajtam a szeme, s abból az egyetlen, ösztönös arcrándításából, ami ezt kíséri, megértem, hogy egyszerre tart sorstársának, aki vele együtt kénytelen ezt a sületlenséget végighallgatni, ugyanakkor gyanús leselkedőnek is, aki a várakozás perceit mások gátlástalan kifigyelésével tölti.

 

Már fiatalabb koromban is megvolt ez, tudod, folytatja a nő, de akkor még elviselhetőbben, mert ugyan sokszor alig mertem kimozdulni, de ha már kint voltam, és elterelte valami a figyelmemet, akkor néha egészen hosszú időre meg tudtam szabadulni ettől a szorongástól. Azt hiszem az egész a nagybátyám miatt van. Alig ismertem különben, kislány voltam még, amikor meghalt, de olyan sokszor emlegettük, tényleg, minden egyes vasárnapi ebédnél előhozta valaki, egy idő után mi, gyerekek, már vártuk is, hogy akkor most a nagymama vagy apa vagy ki fogja bedobni, hogy szegény Feri. Merthogy vele ez történt, ment hazafelé egyszer itt nem messze a Csengery utcában, és egy kilazult, öreg cserép telibe találta a fejét. Tulajdonképpen kettészelte a koponyáját, azt mondják, azonnal meghalt.

 

A fodrásznő ismét felnéz a tükörbe, de most már látom, hogy rögtön az én tekintetemet keresi, és ahogy megtalálja, szinte rácsimpaszkodik, miközben felhúzza kissé a szemöldökét, mintegy segítséget kérve, hogy erre most mit lehet mondani. Ezzel rögtön el is árulja gyengeségét, amitől, minthogy ő is megérzi egyből, hogy előnybe kerültem, zavarba jön. Nem reagálok semmit, és mintha nekem ez a helyzet teljesen közömbös lenne, a kis üveg dohányzóasztalra halmozott színes pletykalapokra és női magazinokra fordítom lassan a szemem. Most sebezhetetlen vagyok.

 

De különben, mondja tovább a nő, miközben láthatóan rá se hederít, hogy mit szól történetéhez a fodrásznő, egyáltalán, a hallgatóság jelenlétéről nem vesz tudomást, úgy beszél, s talán, ha nem lennénk itt, akkor is ugyanígy mondaná, de különben ez nem is olyan ritka dolog. A múltkor például azt hallottam a rádióban, hogy a nyolcadik kerületben valahol egy régi téglakerítés dőlt ki és agyon is nyomott két gyereket. Soha nem tudhatod itt, minden úgy széjjel van rohadva, én azt csodálom, hogy nem omlott még össze az egész belváros. De tényleg, egyszer majd menjél végig a környéken úgy, hogy felfelé nézel, majd meglátod akkor te is, csupa kilazult tégla, megereszkedett homlokzati dísz, hámló vakolat az egész. Én, ha csak egy kis szél fúj is, már meggondolom, hogy ne maradjak-e otthon inkább. A tél meg kifejezetten a legveszélyesebb, mert vagy a hó súlya alatt, vagy ha akkor még nem is, de ahogy elkezd olvadni, rögtön, mert minden megszívja magát vízzel, és akkor már a saját súlyától esik szét, zuhan le a járdára az egész. Azt csodálom, hogy ez másokat nem zavar. De persze értem ezt is, és tudod miért, mert senki sem hiszi el, hogy vele is megtörténhet ez, mert folyton csak azt hallod, hogy valaki itt, valaki ott halt meg balesetben, de azt, hogy ez te is lehetnél, nem mondják ki soha. Félelemből vagy udvariasságból. Csakhogy én éppen elégszer hallottam, elégszer végig is gondoltam, hogy felfogjam, akármikor rám zuhanhat valami.

 

Áh, mondja erre a fodrásznő, de mivel ennél többet nem tud hozzátenni, inkább finoman a másik mögé lép és, miközben a válláról néhány laza mozdulttal lesepri a hajszálakat, az indokoltnál egy fokkal hangosabban mondja ki, készen vagyunk. Talán a hangerő, talán a váratlan bejelentés miatt, de leginkább e kettőtől egyszerre, most először összetalálkozik a tükörben a két nő tekintete. Tudom, mert én is felnézek hirtelen, amit a fodrásznő egy egészen apró, elégedett mosollyal nyugtáz. Lehet, hogy az előbb mégis elhamarkodottan hittem magam győztesnek.

 

Biztos vagy te ebben, kérdezi a nő, biztos mondja a másik és egy kézi tükröt tart a nő tarkója mögé, majd jobbra-balra elmozdítja kicsit, látod. Az idősebb nő nem mond semmit, csak elkezd nehézkesen mocorogni a széken, mint aki nem tud belőle kikászálódni, na, segíts már, szólal meg, a másik meg felnevet halkan, de hiszen még a kendő is rajtad van. A nő erre elkezd a nyaka alá kapdosni hátul, de nem olyan ruganyos már, hogy elérje a kendő erős tépőzárját, abba is hagyja, felnéz a fodrásznőre, majd megalázkodva kissé előrehajol, úgy mondja, le tudnád venni? Csak miután lekerül róla a kendő, akkor veszem észre, hogy vastag télikabátját le sem vetette, mielőtt a székbe ült volna, sőt, sál is van rajta.

 

Mennyivel tartozom, kérdi a nő, kétezerötszázzal, válaszol neki amaz, miközben egy öreg, szétlapult szőrű partvissal egy halomba tolja a nő levágott haját. Most is elviszed, kérdezi a fodrásznő, és közben valamiért, egyetlen pillanatra csak, rám néz, majd rögtön el is kapja a tekintetét. Igen, válaszol az idősebb nő, és kivesz a kabátja zsebéből egy összegyűrt reklámszatyrot, ebbe lapátold bele. Miután a reklámszatyrot megtöltötte a hajjal, és odanyújtotta a másiknak, ismét rámpillant a fodrásznő, de ezúttal végre meg is szólít, most már ideülhet fiatalember. Felállok zavartan és megpróbálok köztük átlépni, de az idősebb hölgy éppen előttem nyújtja ki a kezét a fizetséggel, tessék, kétezernyolc, és egy újságot is elviszek, jó? A fodrásznő elveszi a pénzt, de csak az után nézi meg a kezében tartott összeget, hogy a másik odafordul az asztalkáról, és a legfelső, színes lapot leemeli róla. Én közben leülök, de szemmel még mindig az idősebb hölgyet követem, amit ő is érezhet, mert az ajtóban váratlanul visszafordul. Van nálad elég pénz kisfiam, kérdi. Van, mondom egészen halkan, de erre már nem válaszol, csak kilép az ajtón, felnéz, aztán, pedig nem esik az eső, a feje fölé emeli az előbb megvett színes lapot, majd apró, de gyors léptekkel elindul az utcán.

 

Egy ideig csöndben várunk mind a ketten, végül a fodrásznő mögém lép és rám teríti a kendőt. Ez igazából nem az anyám, mondom neki zavartan, csak ahogy megszólított, nem tudtam neki mást válaszolni. Ó, értem én, vágja rá, meg amúgy sem tartozik rám, milyet szeretne, hogy vágjam, kérdi. Nem is tudom, azt hiszem, azt szeretném, ha levágná teljesen, mondom neki, miközben a tükörben rápillantok, igen, vágja le egészen, teszem hozzá, és azután már nem nézek rá.

 

 

Krusovszky Dénes

 

 

 

 

 

Hozzászólások száma: 0Hozzászolni csak bejelentkezés után lehet. Összes hozzászólás megtekintése 
<
3H építésziroda   3LHD   A4 Studio   A4 Stúdió   Agora   Alena Sramkova   Andrea Deplazes   Andrija Rusan   Andrzej Stasiuk   András   BAHCS   BME   BME Sportközpont   Badacsonytomaj   Baglyas Erika   Bagossy Levente   Bak   Balatonakarattya   Balatonlelle   Balf   Balázs Mihály   Baróthy Anna   Baumhorn Lipót   Bazsányi Sándor   Benczúr László   Benedek Anna   Benedek Zsanett   Berlin   Betűrés   Bevk Perovic   Bojár Iván András   Bord Studio   Budapest   Budaörs   Bujnovszky Tamás   Bulcsu Tamás   Bunker   Báger   Békéscsaba   Celldömölk   Cerklje   Collegium Hungaricum   CommON,   Csaba   Csaba László   Családi ház   Csaplár Vilmos   Cseh András   Cseh építészet   Csehorszáh   Cserépváralja   Csillag Katalin   Cságoly Ferenc   Csánk Elemér   Czigány Tamás   Czigány Tamás,   Czita   Cézanne   Davide Macullo   Dobai János   Domus Áruház   Dubniczay-palota   Dévényi Márton   Dévényi Tamás   EKF   Ekler Dezső   Ellenlábas   Enota   Erdély   Erik,   Etyek   FUGA   Fehérváry Jákó   Ferencz Marcell   Fialovszky Tamás   Fiume   Fortvingler Éva   FunTheory   Földes Dalma   Földes és Társai Építésziroda   Galéria,   Gelse   Gereben Gábor   Gunther Zsolt   Guttmann Szabolcs   György Péter   Gyürki-Kiss Pál   Gödör   H-ház   Hajnal Zsolt   Hajós Alfréd   Hartmann Gergely   Hegedűs Péter   Helmle   Hetedik Műterem   Hofer Miklós   Horvátország   Hungária fürdő   Hévíz,   Hódmezővásárhely   Izola   JAK   JAK,   Jan Stempel   Janáky György   Janáky István   Jiri Smolik   John Pawson   Jánossy György   Kalmár László   Kalmár,   Karácsony Tamás   Katarzyna Majak   Keller Ferenc   Kemenes Vulkánpark   Kemény István   Kendi Imre   Kendik Géza   Kern Orsolya   Kettős vakolás   Kis Péter   Kisfakos   Klobusovszki Péter   Kollektív Műterem   Komárom   Konok Tamás   Kovács Dániel   Kovács Zoltán   Kozma Lajos   Kranj   Krasnja   Kruppa Gábor   Kuruc-domb   Kétvölgy   Lakos Dániel   Lakástrend   Latinovits Zoltán   Ljubljana   Luppa-sziget   Láng Zsolt   Lázár Antal   Lénárd Anna   M. Miltényi Miklós   MCXVI Építészműterem   Madeinhungary   Magyari Éva   Magyarország   Majkpuszta   Makovecz Imre   Maribor   Marosvásárhely   Martinkó József   Maurizio Bradaschia   Messer   Mezei László   Millenáris Velodrom   Molnár Csaba   Molnár Péter   Monostori Erőd   Moravánszky Ákos   Mátrai   Mészáros Erzsébet   Múzeum   Műegyetem   Nagy Bálint   Nagy Csaba   Nagy Márta   Nagy Péter   Nyitott Műhely   Németh Pál   Németország   Ofis   Ofis Arhitekti   Ofis arhitekti   Orsós László Jakab   Pannonhalma   Papp Róbert   Pasaréti út   Pazár Béla   Perbál,   Peter Schweger   Petri György   Piarista Központ   Pilisszentlászló   Podčetrtek   Porticus   Preisich Gábor   Preisich Katalin   Projekzil Architekti   Prága   Pápa   Pásztor Erika Katalina   Pázmándi Margit   Pécs   Pécs,   Reimholz Péter   Roeleveld-Sikkes   Román Építész Kamara   Rychtařík Zdenek   Rákos-patak   Sagra   Sajtos Gábor   Serban Tiganas   Shoppingroof   Siófok   Solymosi Bálint   Somló   Sopronbánfalva   Sou Fujimoto   Stara Fuzina   Szandaszőlős   Szeged   Szigliget   Szilágyi Klára   Szlovénia   Szojka Mariann Tünde   Számalk   Szécsi Noémi   Sárai Róbert   Sásd   Sóskút   Tamás Zsuzsa   Tamási iskola   Tardos Tibor   Tarnóczky Tamás   Tihanyi Bencés Apátság   Turányi Gábor   Törökbálint   Tövissi Zsolt   Tüzér utca   U. Nagy Gábor   Valkai CSaba   Valkai Csaba   Valkonya,   Varga Mátyás   Vendvidék   Veszprém   Vincent van Gogh   Vincze László   Virág   Virág Csaba   Vizdák Janka   Vysehrad atalier   Várkert Bazár   Várszegi Asztrik   Vékony Péter   WAMP   Wesselényi Garay Andor   Wesselényi-Garay Andor   Zeke Gyula   Zombor Gábor   Zsolnay Kulturális Negyed   Zsuffa   Zsuffa Zsolt   abc   alkotóhét   archív   bevk perović arhitekti   biennále   bme   boldogság   borászat   bölcsőde   bútor   dokumentumfilm   duna   egészség   előzetes   eozinmáz   esszé   faluház   felújítás   fürdő   graffiti   gázgyár   gólyabál   hotel   híd   interjú   iskola   kamalduli remeteség   kereskedelmi épület   kert   kertváros   kilátó   kiállítás   kolostor   kápolna   képkocka   kórház   könyvtár   közösség   leadásfutás   lépcső   mozi   munkacsoport.net   múzeum   művészettörténet   művészpiac   nyaraló   promo   propeller z   párbaj   spenótház   sportcsarnok   sportlétesítmény   stadion   stockholm   street art   szociális épület   szálloda   szélmalom   templom   tettye   tt1   társasház   uszoda   van Gogh   vasas vívócsarnok   város   városarculat   városháza   vívócsarnok   wellness   weninger borászat   xpozíció   zarándokház   zene   zongora   Árvai András   Árvai AndrásFUGA   ÉL-csarnok   Építész Stúdió   Építészet és kritika és írás   Óbudai Gázgyár Villamos Központ   Újmassa   Újpalota   építészkar   épületfotó   és   óvoda   üvegvisszaváltó   Őskohó   3H építésziroda   3LHD   A4 Studio   A4 Stúdió   Agora   Alena Sramkova   Andrea Deplazes   Andrija Rusan   Andrzej Stasiuk   András   BAHCS   BME   BME Sportközpont   Badacsonytomaj   Baglyas Erika   Bagossy Levente   Bak   Balatonakarattya   Balatonlelle   Balf   Balázs Mihály   Baróthy Anna   Baumhorn Lipót   Bazsányi Sándor   Benczúr László   Benedek Anna   Benedek Zsanett   Berlin   Betűrés   Bevk Perovic   Bojár Iván András   Bord Studio   Budapest   Budaörs   Bujnovszky Tamás   Bulcsu Tamás   Bunker   Báger   Békéscsaba   Celldömölk   Cerklje   Collegium Hungaricum   CommON,   Csaba   Csaba László   Családi ház   Csaplár Vilmos   Cseh András   Cseh építészet   Csehorszáh   Cserépváralja   Csillag Katalin   Cságoly Ferenc   Csánk Elemér   Czigány Tamás   Czigány Tamás,   Czita   Cézanne   Davide Macullo   Dobai János   Domus Áruház   Dubniczay-palota   Dévényi Márton   Dévényi Tamás   EKF   Ekler Dezső   Ellenlábas   Enota   Erdély   Erik,   Etyek   FUGA   Fehérváry Jákó   Ferencz Marcell   Fialovszky Tamás   Fiume   Fortvingler Éva   FunTheory   Földes Dalma   Földes és Társai Építésziroda   Galéria,   Gelse   Gereben Gábor   Gunther Zsolt   Guttmann Szabolcs   György Péter   Gyürki-Kiss Pál   Gödör   H-ház   Hajnal Zsolt   Hajós Alfréd   Hartmann Gergely   Hegedűs Péter   Helmle   Hetedik Műterem   Hofer Miklós   Horvátország   Hungária fürdő   Hévíz,   Hódmezővásárhely   Izola   JAK   JAK,   Jan Stempel   Janáky György   Janáky István   Jiri Smolik   John Pawson   Jánossy György   Kalmár László   Kalmár,   Karácsony Tamás   Katarzyna Majak   Keller Ferenc   Kemenes Vulkánpark   Kemény István   Kendi Imre   Kendik Géza   Kern Orsolya   Kettős vakolás   Kis Péter   Kisfakos   Klobusovszki Péter   Kollektív Műterem   Komárom   Konok Tamás   Kovács Dániel   Kovács Zoltán   Kozma Lajos   Kranj   Krasnja   Kruppa Gábor   Kuruc-domb   Kétvölgy   Lakos Dániel   Lakástrend   Latinovits Zoltán   Ljubljana   Luppa-sziget   Láng Zsolt   Lázár Antal   Lénárd Anna   M. Miltényi Miklós   MCXVI Építészműterem   Madeinhungary   Magyari Éva   Magyarország   Majkpuszta   Makovecz Imre   Maribor   Marosvásárhely   Martinkó József   Maurizio Bradaschia   Messer   Mezei László   Millenáris Velodrom   Molnár Csaba   Molnár Péter   Monostori Erőd   Moravánszky Ákos   Mátrai   Mészáros Erzsébet   Múzeum   Műegyetem   Nagy Bálint   Nagy Csaba   Nagy Márta   Nagy Péter   Nyitott Műhely   Németh Pál   Németország   Ofis   Ofis Arhitekti   Ofis arhitekti   Orsós László Jakab   Pannonhalma   Papp Róbert   Pasaréti út   Pazár Béla   Perbál,   Peter Schweger   Petri György   Piarista Központ   Pilisszentlászló   Podčetrtek   Porticus   Preisich Gábor   Preisich Katalin   Projekzil Architekti   Prága   Pápa   Pásztor Erika Katalina   Pázmándi Margit   Pécs   Pécs,   Reimholz Péter   Roeleveld-Sikkes   Román Építész Kamara   Rychtařík Zdenek   Rákos-patak   Sagra   Sajtos Gábor   Serban Tiganas   Shoppingroof   Siófok   Solymosi Bálint   Somló   Sopronbánfalva   Sou Fujimoto   Stara Fuzina   Szandaszőlős   Szeged   Szigliget   Szilágyi Klára   Szlovénia   Szojka Mariann Tünde   Számalk   Szécsi Noémi   Sárai Róbert   Sásd   Sóskút   Tamás Zsuzsa   Tamási iskola   Tardos Tibor   Tarnóczky Tamás   Tihanyi Bencés Apátság   Turányi Gábor   Törökbálint   Tövissi Zsolt   Tüzér utca   U. Nagy Gábor   Valkai CSaba   Valkai Csaba   Valkonya,   Varga Mátyás   Vendvidék   Veszprém   Vincent van Gogh   Vincze László   Virág   Virág Csaba   Vizdák Janka   Vysehrad atalier   Várkert Bazár   Várszegi Asztrik   Vékony Péter   WAMP   Wesselényi Garay Andor   Wesselényi-Garay Andor   Zeke Gyula   Zombor Gábor   Zsolnay Kulturális Negyed   Zsuffa   Zsuffa Zsolt   abc   alkotóhét   archív   bevk perović arhitekti   biennále   bme   boldogság   borászat   bölcsőde   bútor   dokumentumfilm   duna   egészség   előzetes   eozinmáz   esszé   faluház   felújítás   fürdő   graffiti   gázgyár   gólyabál   hotel   híd   interjú   iskola   kamalduli remeteség   kereskedelmi épület   kert   kertváros   kilátó   kiállítás   kolostor   kápolna   képkocka   kórház   könyvtár   közösség   leadásfutás   lépcső   mozi   munkacsoport.net   múzeum   művészettörténet   művészpiac   nyaraló   promo   propeller z   párbaj   spenótház   sportcsarnok   sportlétesítmény   stadion   stockholm   street art   szociális épület   szálloda   szélmalom   templom   tettye   tt1   társasház   uszoda   van Gogh   vasas vívócsarnok   város   városarculat   városháza   vívócsarnok   wellness   weninger borászat   xpozíció   zarándokház   zene   zongora   Árvai András   Árvai AndrásFUGA   ÉL-csarnok   Építész Stúdió   Építészet és kritika és írás   Óbudai Gázgyár Villamos Központ   Újmassa   Újpalota   építészkar   épületfotó   és   óvoda   üvegvisszaváltó   Őskohó  
>
Borhotel - 6B.hu
Számalk - admin
Kalandos út - admin
Ljubljanai Városi Múzeum - 6B.hu
Budaörsi uszoda - 6B.hu
Kemenes Vulkánpark - admin