Vécsei Rita Andrea

Vécsei Rita Andrea (1968), költő, író, a PRAE.HU főmunkatársa, a JATE-n végzett, Budapesten él. Irodalmi folyóiratokban és művészeti portálokon publikál

Fasírtok százai, ezrei

Mi legyen az ebéd?, kérdezi mindig anyám, és mindig mást főz. Azt mondja, meglepetésből, nem hiszem, sokáig nem hiszem el, aztán egyszer bevallja, hogy csak azt tud főzni, amit kíván, amire aznap reggel rákívánkozik, különben nem fűlik a foga az egészhez.

 

Nem így mondta, stílusában illik ide ez a frazéma. Így lesz töltött csirke-felsőcomb helyett zöldborsópörkölt, tejszínes spenót helyett csülök, női szeszély helyett diós csúsztatott. Nem szól előre, leülsz, és kapod a tányérodba, elolvadsz persze, mert sűrű a szaftja, édes a borsó, sok a petrezselyem, és van mellé apró nokedli. Sok tejföl, erős porpaprika, kenyér a péktől, föl se merül, hogy az a tocsogós töltelék, az most milyen jó lenne. Egy darabig én is megkérdezem, nem azt mondják, juszt se azt mondják, amit én szeretnék, próbálom meggyőzni őket, először mosolygok, aztán erőből megy. Nem érzem győzelemnek, hogy mostanában nem kérdezem meg. Pedig a konyha jó terep az egyetértésre. Párok szépen elfőzicskélnek, édesen adják egymás kezére a krumplit, sót, hagymát. Ha könnyezel, megtörölgetlek. Átölellek hátulról. Vezetem az ujjaidat. Készülnek így paprikáskrumplik és gyerekek.

 

Bree Hodge, korábban Bree Van De Kamp, született Bree Mason mosogatógépben fertőtleníti a bilincseket, láncosbugyit, miegymást, Rex sír, miután elélvez. Olyasmi színt szerettem volna a hajamra, mint az övé, azt mondják, nem állna jól. A sütiket legalább úgy csinálom, széles mosoly, szabályos tésztahalmocskák, sehol egy félrecsöppenés. Ennek ellenére kötényt hord, én nem. Hordanom kellett egy darabig, minden reggel óvoda, fehér kötény. Néha lehánytam, nem direkt, úgy sikerült, nem szerettem az óvodát és a keményítőszagot. Állok a konyha közepén, az almazöld tálaló előtt, vajszínű szegély, szürke tető, kapargatom, puha. Nem fa, nem fém, valami kőszerűség, nagyapám szerint pala. Rám szólnak, hogy ne kapargassam, mert meglátszik. Megmarad a helye. Nem hiszem, hogy ártana neki, abbahagyom, inkább a csempét nézem a földön, fekete-fehér. Mindkét cipőm orrát a fehérre kell igazítani, egy kicsit se érjen feketéhez. Indulunk, nem baj, hogy hánytam, nagyanyám sót nyalat velem, előveszi a lenyílóból a piros műanyag dézsát, épphogy öltsem bele a nyelvemet.

 

 

Deneuve-nek is van köténykéje az Ozonban. Kis csalódás, nem az ötvenes évekbeli cuki pörgős szoknyán porcelánfehér – csupa nőies nő pömszcipőkben –, hanem bordó Adidas mackóalsón kék buborék. A konyhája viszont citromsárga-fehér, a legjobb barátnőméknél volt pont ilyen, az Andreánál. Hajazott is a Belvízi Andreára az egész, esküszöm, a berendezhetős házikója, a beszélő babája, és ugyanúgy utáltuk egymást, ahogy a könyvben a csajok. Az anyja nem tudott főzni, azt mondta, nem vezet háztartást, volt bezzeg csomó színes műanyag cucca meg egy robotgép. Párszor álmodtam vele, megcsinált mindent, mindent megcsinált az a szerkezet, csak kívánni kellett tőle, és kész. Vigasztalásképpen előszedtem a tekerős habverőt, csak később lett meg a piros Miele. Anyám most is azt használja, az alja csupa pötty, rászáradt tejszínhab, a hangjából tudod, hogy nemsoká megköszöntenek.

 

 

Pár óra, és kész a kajszintorta. Vannak élet-halál receptek, ez olyan. Sétálok az utcán, mondjuk a körút, de mindegy, tényleg azt gondolom, hogy most jó valamiért vagy csak simán jó, és akkor egy ütés gyomortájékon. Nem tudom sose visszakövetni, lehetett a lány táskájának a színe, a metróból fölcsapó vaníliaillat, virágárus bódé mellett vödörben a jácint, bármi elvezethet a kajszintortáig. Ízektől rád törő őrült nosztalgia. Látod öreganyádat, amint a csörögefánktésztát veri, izzad a háta, remeg a karján a háj, minden csapásnál megremeg, este feszt keni a lábát sósborszesszel, mert kiállta magát. Látod az öcsédet, amint marokszám tolja magába a csokistalpú, kókuszos tere-ferét az ovis ballagáson, hozzá málna, amitől azonnal kiütéses lesz, apám meg indulhat rázókeverékért. Vagy csak egyszerűen krumplipürén a sültcsirke szaftja birsalmakompóttal. Ez túl sok, de vannak szavak, nem kell hozzájuk egyáltalán szövegkörnyezet, ugyanazt jelenti neked és nekem, pezsgőpor, Fagifor, Leo, bélszínroló. A kajszintortát nem ismeritek.

 

Kell hozzá minimum karácsony. Okkersárga linzerlapok között kajszibarackhab legfeljebb egyszer egy évben. A családban minden nő utálja csinálni, mindenki imádja, megvesznek érte a szerencsés idegenek. Az utolsó, pár napos, ronda kis darabot érdemes lenyúlni, a krém ragaccsá lesz, a tészta szalonnássá, merő egy maszat az egész. Eddig még nem csináltam, mindig csak nagymamám, aztán anyám, néha csinálok hirtelen felindulásból dolgokat. Múltkor például elvittem a kölyköket hegyet mászni, néztem az órát a telefonon, hogy mikor lesz már elég. Időnként letöltöttem az üzeneteimet, mentem, amerre akarták. Tekeregtünk fönn a hegyen, gyűjtöttünk makkot, leveleket, botokat, vittem a hónom alatt a hülye botokat, nem mondom, hogy élveztem, de utána jó volt. Mint a futás, lehet kacsatöpörtyűt enni, hegymászás után nyugton fészbukolni. Múltkor ott kaptam egy üzenetet.

 

 


 

Van egy pasi, nem ismerem, meghív mindig, minden héten vacsorára. Azt mondja, sokan lesznek, elhiszem neki, nem vagyok jól informált, általában senkiről nem tudom, hogy ki. Összeállít egy-egy menüsort, nekem rendre közbejön valami, végső soron az, hogy elképzelhetetlennek tartok lecsóba erdei gombát kolbász helyett. Most a Kemény nyomja le az estét, hogy épp aznap 50, két könyv meg nyilván torta, hiába lesz amott töltött szőlőlevél és bárányvelő-saláta. Azért az hiába is lenne, a bárány, hát szóval, főleg az agya. Tintahal lesz még zhouggal, megnéztem a neten, csili, koriander és fokhagyma, arra beneveznék, kuszkusz is jöhetne harisszával, csípős paprikapaszta, éghettem volna kedvemre a narancsvizes mandulatejig. Ha lenne lányom, tényleg, ez a harissza annyira jó, elmenne névnek, Harissza, tüzes, déli típusú kiscsaj. Esélytelen persze a dolog több szempontból, egyrészt, hogy lányt nem tudok, itthon meg mindenki kék szemű. Mindig vágytam egy barnára, ezért is lett a harmadik Miklós, hátha, a Miklósok olyan barnafélék szerintem, de szőkébb lett, mint az összes többi.

 

A sötét tekintetekbe bele tudok veszni, legyen az nő vagy férfi, apró arany táncolások a nagy sötétségben; jobb, ha férfi. Azt mondta, egyszer főz nekem. Dumálhattok nekem arról, hogy ide meg oda hívtak, klassz étterem, fincsi crème brûlée, Liszt Ferenc tér, engem nem érdekel. Amíg nem kóstolod meg, addig nincs beteljesülés, csonka kis szerelem az egész. Elég, ha csinál egy fasírozottat, nem kell semmiféle fakszni. Sokat tud ez a Szorokin, valahogy így van, vagy én voltam így, Fasírtok! Fasírtok vannak ott! Hirtelen nagyon erősen, világosan, gyenge teste minden sejtjével megérti ezt. Pontosan úgy ver a szíve, csak ver, ver, eszi a hideg fasírtot egy csomó fasírt között, aztán meg egyszerűen margarinos dobozból, esznek, dübög a szívük, a szájuk tele húsmorzsával. Először a kezét csókold, nyugodtan csókold meg, gyúrt, pucolt, elmosogatott, meleg és fölázott ujjak, a zellerszagot nem lehet lemosni.

 

 

Tenyeremben a kezed, benne az arcom úgy, hogy nem látszik ki, semmi nem látszik ki az arcomból, dión a héja, olyan. Nem kell sok fény, késődélutáni pont jó, az se kell, hogy nyár legyen. Ülj a hokedlin nagyanyám üres házában, virágos viaszosvászon, és kérj, hogy mutassam meg a párkányt, amiről meséltem, az aludttejeset. A konyhaablakról pattog a zománc, ahogy kaparom, ceruzával, fém koh-i-noor, a vége réz, össze lehet csípni vele a bőrt az ujjamon, kitépni belőle egy darabot. A másik vége hegyező, keresztrejtvényfejtő ceruza, jól kapar. A festék a párkányon a snidlingre szóródik, az aludttejre is, de azon nem látszik. Utálatos a héja, szinte héj a vastag föl, száraz, kanállal böködöm, átlyukad. Sokat kell inni rá, vizet, annyit iszom, hogy löttyen a gyomromban, amikor lefekszem, megfordulok, ijesztően kotyog. Megfordítsz, hogy nézzem csak a sütőt, a Playmobil konyhában van ugyanilyen, hozzá egy műanyag kiscica, az unokahúgodnak vetted még anno.

 

 

 

 

Vécsei Rita Andrea

 

 

 

 

Hozzászólások száma: 0Hozzászolni csak bejelentkezés után lehet. Összes hozzászólás megtekintése 
<
3H építésziroda   3LHD   A4 Studio   A4 Stúdió   Agora   Alena Sramkova   Andrea Deplazes   Andrija Rusan   Andrzej Stasiuk   András   BAHCS   BME   BME Sportközpont   Badacsonytomaj   Baglyas Erika   Bagossy Levente   Bak   Balatonakarattya   Balatonlelle   Balf   Balázs Mihály   Baróthy Anna   Baumhorn Lipót   Bazsányi Sándor   Benczúr László   Benedek Anna   Benedek Zsanett   Berlin   Betűrés   Bevk Perovic   Bojár Iván András   Bord Studio   Budapest   Budaörs   Bujnovszky Tamás   Bulcsu Tamás   Bunker   Báger   Békéscsaba   Celldömölk   Cerklje   Collegium Hungaricum   CommON,   Csaba   Csaba László   Családi ház   Csaplár Vilmos   Cseh András   Cseh építészet   Csehorszáh   Cserépváralja   Csillag Katalin   Cságoly Ferenc   Csánk Elemér   Czigány Tamás   Czigány Tamás,   Czita   Cézanne   Davide Macullo   Dobai János   Domus Áruház   Dubniczay-palota   Dévényi Márton   Dévényi Tamás   EKF   Ekler Dezső   Ellenlábas   Enota   Erdély   Erik,   Etyek   FUGA   Fehérváry Jákó   Ferencz Marcell   Fialovszky Tamás   Fiume   Fortvingler Éva   FunTheory   Földes Dalma   Földes és Társai Építésziroda   Galéria,   Gelse   Gereben Gábor   Gunther Zsolt   Guttmann Szabolcs   György Péter   Gyürki-Kiss Pál   Gödör   H-ház   Hajnal Zsolt   Hajós Alfréd   Hartmann Gergely   Hegedűs Péter   Helmle   Hetedik Műterem   Hofer Miklós   Horvátország   Hungária fürdő   Hévíz,   Hódmezővásárhely   Izola   JAK   JAK,   Jan Stempel   Janáky György   Janáky István   Jiri Smolik   John Pawson   Jánossy György   Kalmár László   Kalmár,   Karácsony Tamás   Katarzyna Majak   Keller Ferenc   Kemenes Vulkánpark   Kemény István   Kendi Imre   Kendik Géza   Kern Orsolya   Kettős vakolás   Kis Péter   Kisfakos   Klobusovszki Péter   Kollektív Műterem   Komárom   Konok Tamás   Kovács Dániel   Kovács Zoltán   Kozma Lajos   Kranj   Krasnja   Kruppa Gábor   Kuruc-domb   Kétvölgy   Lakos Dániel   Lakástrend   Latinovits Zoltán   Ljubljana   Luppa-sziget   Láng Zsolt   Lázár Antal   Lénárd Anna   M. Miltényi Miklós   MCXVI Építészműterem   Madeinhungary   Magyari Éva   Magyarország   Majkpuszta   Makovecz Imre   Maribor   Marosvásárhely   Martinkó József   Maurizio Bradaschia   Messer   Mezei László   Millenáris Velodrom   Molnár Csaba   Molnár Péter   Monostori Erőd   Moravánszky Ákos   Mátrai   Mészáros Erzsébet   Múzeum   Műegyetem   Nagy Bálint   Nagy Csaba   Nagy Márta   Nagy Péter   Nyitott Műhely   Németh Pál   Németország   Ofis   Ofis Arhitekti   Ofis arhitekti   Orsós László Jakab   Pannonhalma   Papp Róbert   Pasaréti út   Pazár Béla   Perbál,   Peter Schweger   Petri György   Piarista Központ   Pilisszentlászló   Podčetrtek   Porticus   Preisich Gábor   Preisich Katalin   Projekzil Architekti   Prága   Pápa   Pásztor Erika Katalina   Pázmándi Margit   Pécs   Pécs,   Reimholz Péter   Roeleveld-Sikkes   Román Építész Kamara   Rychtařík Zdenek   Rákos-patak   Sagra   Sajtos Gábor   Serban Tiganas   Shoppingroof   Siófok   Solymosi Bálint   Somló   Sopronbánfalva   Sou Fujimoto   Stara Fuzina   Szandaszőlős   Szeged   Szigliget   Szilágyi Klára   Szlovénia   Szojka Mariann Tünde   Számalk   Szécsi Noémi   Sárai Róbert   Sásd   Sóskút   Tamás Zsuzsa   Tamási iskola   Tardos Tibor   Tarnóczky Tamás   Tihanyi Bencés Apátság   Turányi Gábor   Törökbálint   Tövissi Zsolt   Tüzér utca   U. Nagy Gábor   Valkai CSaba   Valkai Csaba   Valkonya,   Varga Mátyás   Vendvidék   Veszprém   Vincent van Gogh   Vincze László   Virág   Virág Csaba   Vizdák Janka   Vysehrad atalier   Várkert Bazár   Várszegi Asztrik   Vékony Péter   WAMP   Wesselényi Garay Andor   Wesselényi-Garay Andor   Zeke Gyula   Zombor Gábor   Zsolnay Kulturális Negyed   Zsuffa   Zsuffa Zsolt   abc   alkotóhét   archív   bevk perović arhitekti   biennále   bme   boldogság   borászat   bölcsőde   bútor   dokumentumfilm   duna   egészség   előzetes   eozinmáz   esszé   faluház   felújítás   fürdő   graffiti   gázgyár   gólyabál   hotel   híd   interjú   iskola   kamalduli remeteség   kereskedelmi épület   kert   kertváros   kilátó   kiállítás   kolostor   kápolna   képkocka   kórház   könyvtár   közösség   leadásfutás   lépcső   mozi   munkacsoport.net   múzeum   művészettörténet   művészpiac   nyaraló   promo   propeller z   párbaj   spenótház   sportcsarnok   sportlétesítmény   stadion   stockholm   street art   szociális épület   szálloda   szélmalom   templom   tettye   tt1   társasház   uszoda   van Gogh   vasas vívócsarnok   város   városarculat   városháza   vívócsarnok   wellness   weninger borászat   xpozíció   zarándokház   zene   zongora   Árvai András   Árvai AndrásFUGA   ÉL-csarnok   Építész Stúdió   Építészet és kritika és írás   Óbudai Gázgyár Villamos Központ   Újmassa   Újpalota   építészkar   épületfotó   és   óvoda   üvegvisszaváltó   Őskohó   3H építésziroda   3LHD   A4 Studio   A4 Stúdió   Agora   Alena Sramkova   Andrea Deplazes   Andrija Rusan   Andrzej Stasiuk   András   BAHCS   BME   BME Sportközpont   Badacsonytomaj   Baglyas Erika   Bagossy Levente   Bak   Balatonakarattya   Balatonlelle   Balf   Balázs Mihály   Baróthy Anna   Baumhorn Lipót   Bazsányi Sándor   Benczúr László   Benedek Anna   Benedek Zsanett   Berlin   Betűrés   Bevk Perovic   Bojár Iván András   Bord Studio   Budapest   Budaörs   Bujnovszky Tamás   Bulcsu Tamás   Bunker   Báger   Békéscsaba   Celldömölk   Cerklje   Collegium Hungaricum   CommON,   Csaba   Csaba László   Családi ház   Csaplár Vilmos   Cseh András   Cseh építészet   Csehorszáh   Cserépváralja   Csillag Katalin   Cságoly Ferenc   Csánk Elemér   Czigány Tamás   Czigány Tamás,   Czita   Cézanne   Davide Macullo   Dobai János   Domus Áruház   Dubniczay-palota   Dévényi Márton   Dévényi Tamás   EKF   Ekler Dezső   Ellenlábas   Enota   Erdély   Erik,   Etyek   FUGA   Fehérváry Jákó   Ferencz Marcell   Fialovszky Tamás   Fiume   Fortvingler Éva   FunTheory   Földes Dalma   Földes és Társai Építésziroda   Galéria,   Gelse   Gereben Gábor   Gunther Zsolt   Guttmann Szabolcs   György Péter   Gyürki-Kiss Pál   Gödör   H-ház   Hajnal Zsolt   Hajós Alfréd   Hartmann Gergely   Hegedűs Péter   Helmle   Hetedik Műterem   Hofer Miklós   Horvátország   Hungária fürdő   Hévíz,   Hódmezővásárhely   Izola   JAK   JAK,   Jan Stempel   Janáky György   Janáky István   Jiri Smolik   John Pawson   Jánossy György   Kalmár László   Kalmár,   Karácsony Tamás   Katarzyna Majak   Keller Ferenc   Kemenes Vulkánpark   Kemény István   Kendi Imre   Kendik Géza   Kern Orsolya   Kettős vakolás   Kis Péter   Kisfakos   Klobusovszki Péter   Kollektív Műterem   Komárom   Konok Tamás   Kovács Dániel   Kovács Zoltán   Kozma Lajos   Kranj   Krasnja   Kruppa Gábor   Kuruc-domb   Kétvölgy   Lakos Dániel   Lakástrend   Latinovits Zoltán   Ljubljana   Luppa-sziget   Láng Zsolt   Lázár Antal   Lénárd Anna   M. Miltényi Miklós   MCXVI Építészműterem   Madeinhungary   Magyari Éva   Magyarország   Majkpuszta   Makovecz Imre   Maribor   Marosvásárhely   Martinkó József   Maurizio Bradaschia   Messer   Mezei László   Millenáris Velodrom   Molnár Csaba   Molnár Péter   Monostori Erőd   Moravánszky Ákos   Mátrai   Mészáros Erzsébet   Múzeum   Műegyetem   Nagy Bálint   Nagy Csaba   Nagy Márta   Nagy Péter   Nyitott Műhely   Németh Pál   Németország   Ofis   Ofis Arhitekti   Ofis arhitekti   Orsós László Jakab   Pannonhalma   Papp Róbert   Pasaréti út   Pazár Béla   Perbál,   Peter Schweger   Petri György   Piarista Központ   Pilisszentlászló   Podčetrtek   Porticus   Preisich Gábor   Preisich Katalin   Projekzil Architekti   Prága   Pápa   Pásztor Erika Katalina   Pázmándi Margit   Pécs   Pécs,   Reimholz Péter   Roeleveld-Sikkes   Román Építész Kamara   Rychtařík Zdenek   Rákos-patak   Sagra   Sajtos Gábor   Serban Tiganas   Shoppingroof   Siófok   Solymosi Bálint   Somló   Sopronbánfalva   Sou Fujimoto   Stara Fuzina   Szandaszőlős   Szeged   Szigliget   Szilágyi Klára   Szlovénia   Szojka Mariann Tünde   Számalk   Szécsi Noémi   Sárai Róbert   Sásd   Sóskút   Tamás Zsuzsa   Tamási iskola   Tardos Tibor   Tarnóczky Tamás   Tihanyi Bencés Apátság   Turányi Gábor   Törökbálint   Tövissi Zsolt   Tüzér utca   U. Nagy Gábor   Valkai CSaba   Valkai Csaba   Valkonya,   Varga Mátyás   Vendvidék   Veszprém   Vincent van Gogh   Vincze László   Virág   Virág Csaba   Vizdák Janka   Vysehrad atalier   Várkert Bazár   Várszegi Asztrik   Vékony Péter   WAMP   Wesselényi Garay Andor   Wesselényi-Garay Andor   Zeke Gyula   Zombor Gábor   Zsolnay Kulturális Negyed   Zsuffa   Zsuffa Zsolt   abc   alkotóhét   archív   bevk perović arhitekti   biennále   bme   boldogság   borászat   bölcsőde   bútor   dokumentumfilm   duna   egészség   előzetes   eozinmáz   esszé   faluház   felújítás   fürdő   graffiti   gázgyár   gólyabál   hotel   híd   interjú   iskola   kamalduli remeteség   kereskedelmi épület   kert   kertváros   kilátó   kiállítás   kolostor   kápolna   képkocka   kórház   könyvtár   közösség   leadásfutás   lépcső   mozi   munkacsoport.net   múzeum   művészettörténet   művészpiac   nyaraló   promo   propeller z   párbaj   spenótház   sportcsarnok   sportlétesítmény   stadion   stockholm   street art   szociális épület   szálloda   szélmalom   templom   tettye   tt1   társasház   uszoda   van Gogh   vasas vívócsarnok   város   városarculat   városháza   vívócsarnok   wellness   weninger borászat   xpozíció   zarándokház   zene   zongora   Árvai András   Árvai AndrásFUGA   ÉL-csarnok   Építész Stúdió   Építészet és kritika és írás   Óbudai Gázgyár Villamos Központ   Újmassa   Újpalota   építészkar   épületfotó   és   óvoda   üvegvisszaváltó   Őskohó  
>
Orsós Budapestről, belsőépítészetről, hajviseletről - 6B.hu
Béres Attila a Hideg-házról - admin
Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita kolostor - admin
Moravánszky Ákos a FUGA-ban - admin
A csereklye metamorfózisa - 6B.hu
A ferencvárosi faló - 6B.hu