Jánossy Lajos
Jánossy Lajos 1967-ben született Budapesten. Író, kritikus, szerkesztő. Művei: Nulladik óra (JAK-Kijárat, 2000), Hamu és ecet (Pesti Kalligram, 2006).

Fürdők vízfestékkel – part 1.

A sztoikus flanőr (Johny Walker) és lelkes patrióta ezúttal balneológussá avanzsál, igen, a fürdők és gyógyvizek mérnökévé és szenvedélyesévé, olyan személlyé, nagy meglepetés, aki ő maga - valójában. Ezúttal büszkélkedni fog és persze, szokásához híven, szégyenkezni kicsit, mert Budapestet méltán nevezi a vizek, a források a gyógyfürdők városának, ugyanakkor az elmúlt években végbement úgynevezett felújítások, valamely egészen hihetetlen „eredményeket” hoztak a város életébe.

 

 

A balneológus vizes életét immáron jó tizenöt évvel ezelőtt kezdte, amikor egy gyászosnak is csak eufemizmussal mondható időszakban, barátja arra bíztatta, csatlakozzon hozzá, és tegyenek közös látogatást a Duna jobb partján, a Margit híd közelében húzódó Lukács fürdőben. A balneológus eleddig tehát nem volt balneológus, Johny Walker volt egy személyben; Budapesten az éjszakákban és azok fellegváraiban, a kocsmákban, mulatókban, bárokban, lokálokban volt honos; életkorából adódóan a nyüzsgést, a lüktető mozgalmasságot, a társasági karnevált szerette; folyton tűkön ült-állt, izgékony volt, mehetnékje állandóan, ám eljött a nap, amikor – áldja azóta is az égieket! – beavatást nyert az ásványi oldatokban gazdag, a főváros alól felbuzgó gyógyvizek világába, ám pontosabb, ha így fogalmaz: misztériumába.

 

Belépett, és nyomban tudta, szentélyben van. Belépett, és nyomban tudta, kilépett. Belépett, és nyomban tudta, meglelte ősi hazáját. Belépett, és nyomban tudta, sorsa megváltozott. Belépett, és azóta is belép, amikor teheti. Noha a Lukács cserbenhagyta, illetve és persze: nem a Lukács, hanem a kor, ez itt, amely a fürdő méltóságába, becsületébe, bölcsességébe oly kíméletlenül beletiport, ahogyan csak egy értetlen kor képes egy meg nem értettel szemben viselkedni. De erről kicsit később. Annyit azonban mégis előre: a balneológus már a Rudas fürdőbe jár.

 

Szóval a Lukács.

Először is a nélkülözhetetlen életrajzi adalékok –tárgyszerűen:

A fürdő Környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. 1884-ben átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán.

 

A Lukács, amely névtörténetileg a „lukas” (hiszen voltaképp egy „lyukból” tör fel a víz) szóból eredeztethető, tehát a Lukács az idők mélyében ekként vert gyökeret, és állta a rá nehezedő népszerűség nyomását, szolgálta a megfáradt városi test és lélek igényeit. A balneológus először a nyolcvanas években vett mintát a helyről; valami apró, ifjúkori disznóságát (vörös zászlókat és visszapillantó tükröket tördelt tizennyolc éves születésnapja fölötti szeszes bánatában) kellett gondjába vennie egy ügyvédnek, akinek „irodája” nevezett fürdő teraszán volt. (A bűncselekmény feloldását végül, hála az ügyvédnek és a Lukácsnak, tetemes, ám a beígért felfüggesztett szabadságvesztéshez képest megkönnyebbülést hozó pénzbírságban állapították meg.) A nyugágyak és nyugszékek mintázta napozók zsúfolásig telve, bámulatos kavalkád tárult elé. Az úgynevezett értelmiség (akkor még volt értelme ennek a terminus technikusnak, vagyis az írók, orvosok, színészek, ügyvédek krémjének) kente magát napolajjal. Tegyük hozzá üstöllést: az egyik legjobb magyar regény, az ún. új, a hetvenes évek végén nem utolsó sorban, a művet kézzel egy papírlapra omázsoló Esterházy Péter hathatós közreműködésével megalapított kortárs irodalom kútfője az Iskola a határon is a Lukácsban kezdődik. Hosszú évek teltek el, míg a vizek ínyence ismét visszatért, és - végleg elmerült.

A kakasüllő-szerkezetet imitáló gőz- és a hatalmas fafotelekkel tagolt szauna-részlegek, a cseppkőszakállú, bölcs vízköpő szörnyek, valamint a kinti medencék befogadták azonnal, jóllehet azt gondolta az akkor még botcsinálta balneológus, örökbe egyenesen. A fürdő épületébe fejedelmi platánok lombsátra alatt vezetett az út, az ivócsarnokban tekintélyes, Prágát idéző söröskorsókba mérték a gyógyitalt, a kabinos középkori zeneesztétikát olvasott, a büfében sör és zsíros kenyér kínálta magát. A flanőr számára nem volt kétséges: megtalálta régóta keresett önmagát; olykor napokat töltött víz- és hangkúrákkal, mert a Lukács falai között a beszélgetések csöndes regiszterben egyesültek, finom zsongásban, enyhet adó hangnemben, a nyelv visszasüllyedt Bábel tornyának megnyugtató őskáoszába.

 

Aztán egyszer csak, ahogyan a Pál utcai fiúkban, megjelentek a műszerek, a mérőinstrumentumok és a „szakemberek”, megkezdődött a felújítás, amelynek során – tapasztalta a negyvenkét fokos medencében is a balneológus elhűlve legott – a cseppkőszakállakat leborotválták, a gőzben, akárha valami cellában, priccseket honosítottak, a fatrónusoknak a szaunából nyoma veszett, a bársonyos patinával befutott falakra fürdőszoba-csempe került, a kőkönyöklőket vízforgatókra cserélték. A hálaadó táblák, amelyeket szerb nagyhercegek és a pénzüket a kőbe vésett sorokra összekuporgató nyugdíjasok emeltek, nos, a táblák síkövekké dermedtek. A pusztítás rettenetesnek nem volt mondható; végzetesnek, szentségtörőnek, gyalázatosnak annál inkább. Az látszott, hogy tizenöt évvel a szabadság kereteit elnyerő országban semmi nem változott; zsebből-telefonfüzetből kijátszották valamely vállalkozónak a Lukácsot, aki – és most nem megy a balneológus odáig, hogy: ismerte volna a hely szellemét és történetét – gőz- és gyógyfürdőben meg nem fordult soha.

 

A balneológus szívében és fejében rettentő zavar támadt, ezt nem lehet kellőképpen hangsúlyozni; egyrészt hűséges típus, nem szokása hébe-hóba váltogatnia vonzalmait; a helyekhez a barátsághoz hasonló érzelmi tartományban ragaszkodik, másrész az úgynevezett Lukács-Rudas „vitában” (1945 után a kommunista párt hatalomátvételekor, a sztálinista szemlélet Lukács György filozófust is gyanúba keverte a szektánság vádjával, legfőbb ellenfele a hivatalosság részéről a jobb napjaiban Spinozát is fordító kultúrcsinovnyikká avanzsált filozófus, Rudas László volt.) pártosságán változtatni nem kívánt. Tépelődött sokat tehát; egy darabig a nem kevésbé legendás Gellért-fürdőben lábatlankodott (a Gellért-hegy lábánál, melynek forrásai táplálják a budai oldal likvid inmtézményeit, csatahajónyi léptékben magasodó Gellért Szálloda vizes blokkja, a szecesszió mozaik berakásos, strandmedencés non plus ultrája a fürdőző Budapestnek szintén stratégiai pontja) mígnem a turistákra szakosodó, a leghalványabb szemérmet nem ismerő, a kapzsiság jellemkörében alig megközelíthető vendéglátóipari tempó kérlelhetetlenebbnek bizonyult hajlamainál. Végül a Rudasban kötött ki, bízik benne erősen – életre szólóan. Erről azonban a folytatásban tart konzíliumot.

 

 

Jánossy Lajos

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások száma: 0Hozzászolni csak bejelentkezés után lehet. Összes hozzászólás megtekintése 
<
3H építésziroda   3LHD   A4 Studio   A4 Stúdió   Agora   Alena Sramkova   Andrea Deplazes   Andrija Rusan   Andrzej Stasiuk   András   BAHCS   BME   BME Sportközpont   Badacsonytomaj   Baglyas Erika   Bagossy Levente   Bak   Balatonakarattya   Balatonlelle   Balf   Balázs Mihály   Baróthy Anna   Baumhorn Lipót   Bazsányi Sándor   Benczúr László   Benedek Anna   Benedek Zsanett   Berlin   Betűrés   Bevk Perovic   Bojár Iván András   Bord Studio   Budapest   Budaörs   Bujnovszky Tamás   Bulcsu Tamás   Bunker   Báger   Békéscsaba   Celldömölk   Cerklje   Collegium Hungaricum   CommON,   Csaba   Csaba László   Családi ház   Csaplár Vilmos   Cseh András   Cseh építészet   Csehorszáh   Cserépváralja   Csillag Katalin   Cságoly Ferenc   Csánk Elemér   Czigány Tamás   Czigány Tamás,   Czita   Cézanne   Davide Macullo   Dobai János   Domus Áruház   Dubniczay-palota   Dévényi Márton   Dévényi Tamás   EKF   Ekler Dezső   Ellenlábas   Enota   Erdély   Erik,   Etyek   FUGA   Fehérváry Jákó   Ferencz Marcell   Fialovszky Tamás   Fiume   Fortvingler Éva   FunTheory   Földes Dalma   Földes és Társai Építésziroda   Galéria,   Gelse   Gereben Gábor   Gunther Zsolt   Guttmann Szabolcs   György Péter   Gyürki-Kiss Pál   Gödör   H-ház   Hajnal Zsolt   Hajós Alfréd   Hartmann Gergely   Hegedűs Péter   Helmle   Hetedik Műterem   Hofer Miklós   Horvátország   Hungária fürdő   Hévíz,   Hódmezővásárhely   Izola   JAK   JAK,   Jan Stempel   Janáky György   Janáky István   Jiri Smolik   John Pawson   Jánossy György   Kalmár László   Kalmár,   Karácsony Tamás   Katarzyna Majak   Keller Ferenc   Kemenes Vulkánpark   Kemény István   Kendi Imre   Kendik Géza   Kern Orsolya   Kettős vakolás   Kis Péter   Kisfakos   Klobusovszki Péter   Kollektív Műterem   Komárom   Konok Tamás   Kovács Dániel   Kovács Zoltán   Kozma Lajos   Kranj   Krasnja   Kruppa Gábor   Kuruc-domb   Kétvölgy   Lakos Dániel   Lakástrend   Latinovits Zoltán   Ljubljana   Luppa-sziget   Láng Zsolt   Lázár Antal   Lénárd Anna   M. Miltényi Miklós   MCXVI Építészműterem   Madeinhungary   Magyari Éva   Magyarország   Majkpuszta   Makovecz Imre   Maribor   Marosvásárhely   Martinkó József   Maurizio Bradaschia   Messer   Mezei László   Millenáris Velodrom   Molnár Csaba   Molnár Péter   Monostori Erőd   Moravánszky Ákos   Mátrai   Mészáros Erzsébet   Múzeum   Műegyetem   Nagy Bálint   Nagy Csaba   Nagy Márta   Nagy Péter   Nyitott Műhely   Németh Pál   Németország   Ofis   Ofis Arhitekti   Ofis arhitekti   Orsós László Jakab   Pannonhalma   Papp Róbert   Pasaréti út   Pazár Béla   Perbál,   Peter Schweger   Petri György   Piarista Központ   Pilisszentlászló   Podčetrtek   Porticus   Preisich Gábor   Preisich Katalin   Projekzil Architekti   Prága   Pápa   Pásztor Erika Katalina   Pázmándi Margit   Pécs   Pécs,   Reimholz Péter   Roeleveld-Sikkes   Román Építész Kamara   Rychtařík Zdenek   Rákos-patak   Sagra   Sajtos Gábor   Serban Tiganas   Shoppingroof   Siófok   Solymosi Bálint   Somló   Sopronbánfalva   Sou Fujimoto   Stara Fuzina   Szandaszőlős   Szeged   Szigliget   Szilágyi Klára   Szlovénia   Szojka Mariann Tünde   Számalk   Szécsi Noémi   Sárai Róbert   Sásd   Sóskút   Tamás Zsuzsa   Tamási iskola   Tardos Tibor   Tarnóczky Tamás   Tihanyi Bencés Apátság   Turányi Gábor   Törökbálint   Tövissi Zsolt   Tüzér utca   U. Nagy Gábor   Valkai CSaba   Valkai Csaba   Valkonya,   Varga Mátyás   Vendvidék   Veszprém   Vincent van Gogh   Vincze László   Virág   Virág Csaba   Vizdák Janka   Vysehrad atalier   Várkert Bazár   Várszegi Asztrik   Vékony Péter   WAMP   Wesselényi Garay Andor   Wesselényi-Garay Andor   Zeke Gyula   Zombor Gábor   Zsolnay Kulturális Negyed   Zsuffa   Zsuffa Zsolt   abc   alkotóhét   archív   bevk perović arhitekti   biennále   bme   boldogság   borászat   bölcsőde   bútor   dokumentumfilm   duna   egészség   előzetes   eozinmáz   esszé   faluház   felújítás   fürdő   graffiti   gázgyár   gólyabál   hotel   híd   interjú   iskola   kamalduli remeteség   kereskedelmi épület   kert   kertváros   kilátó   kiállítás   kolostor   kápolna   képkocka   kórház   könyvtár   közösség   leadásfutás   lépcső   mozi   munkacsoport.net   múzeum   művészettörténet   művészpiac   nyaraló   promo   propeller z   párbaj   spenótház   sportcsarnok   sportlétesítmény   stadion   stockholm   street art   szociális épület   szálloda   szélmalom   templom   tettye   tt1   társasház   uszoda   van Gogh   vasas vívócsarnok   város   városarculat   városháza   vívócsarnok   wellness   weninger borászat   xpozíció   zarándokház   zene   zongora   Árvai András   Árvai AndrásFUGA   ÉL-csarnok   Építész Stúdió   Építészet és kritika és írás   Óbudai Gázgyár Villamos Központ   Újmassa   Újpalota   építészkar   épületfotó   és   óvoda   üvegvisszaváltó   Őskohó   3H építésziroda   3LHD   A4 Studio   A4 Stúdió   Agora   Alena Sramkova   Andrea Deplazes   Andrija Rusan   Andrzej Stasiuk   András   BAHCS   BME   BME Sportközpont   Badacsonytomaj   Baglyas Erika   Bagossy Levente   Bak   Balatonakarattya   Balatonlelle   Balf   Balázs Mihály   Baróthy Anna   Baumhorn Lipót   Bazsányi Sándor   Benczúr László   Benedek Anna   Benedek Zsanett   Berlin   Betűrés   Bevk Perovic   Bojár Iván András   Bord Studio   Budapest   Budaörs   Bujnovszky Tamás   Bulcsu Tamás   Bunker   Báger   Békéscsaba   Celldömölk   Cerklje   Collegium Hungaricum   CommON,   Csaba   Csaba László   Családi ház   Csaplár Vilmos   Cseh András   Cseh építészet   Csehorszáh   Cserépváralja   Csillag Katalin   Cságoly Ferenc   Csánk Elemér   Czigány Tamás   Czigány Tamás,   Czita   Cézanne   Davide Macullo   Dobai János   Domus Áruház   Dubniczay-palota   Dévényi Márton   Dévényi Tamás   EKF   Ekler Dezső   Ellenlábas   Enota   Erdély   Erik,   Etyek   FUGA   Fehérváry Jákó   Ferencz Marcell   Fialovszky Tamás   Fiume   Fortvingler Éva   FunTheory   Földes Dalma   Földes és Társai Építésziroda   Galéria,   Gelse   Gereben Gábor   Gunther Zsolt   Guttmann Szabolcs   György Péter   Gyürki-Kiss Pál   Gödör   H-ház   Hajnal Zsolt   Hajós Alfréd   Hartmann Gergely   Hegedűs Péter   Helmle   Hetedik Műterem   Hofer Miklós   Horvátország   Hungária fürdő   Hévíz,   Hódmezővásárhely   Izola   JAK   JAK,   Jan Stempel   Janáky György   Janáky István   Jiri Smolik   John Pawson   Jánossy György   Kalmár László   Kalmár,   Karácsony Tamás   Katarzyna Majak   Keller Ferenc   Kemenes Vulkánpark   Kemény István   Kendi Imre   Kendik Géza   Kern Orsolya   Kettős vakolás   Kis Péter   Kisfakos   Klobusovszki Péter   Kollektív Műterem   Komárom   Konok Tamás   Kovács Dániel   Kovács Zoltán   Kozma Lajos   Kranj   Krasnja   Kruppa Gábor   Kuruc-domb   Kétvölgy   Lakos Dániel   Lakástrend   Latinovits Zoltán   Ljubljana   Luppa-sziget   Láng Zsolt   Lázár Antal   Lénárd Anna   M. Miltényi Miklós   MCXVI Építészműterem   Madeinhungary   Magyari Éva   Magyarország   Majkpuszta   Makovecz Imre   Maribor   Marosvásárhely   Martinkó József   Maurizio Bradaschia   Messer   Mezei László   Millenáris Velodrom   Molnár Csaba   Molnár Péter   Monostori Erőd   Moravánszky Ákos   Mátrai   Mészáros Erzsébet   Múzeum   Műegyetem   Nagy Bálint   Nagy Csaba   Nagy Márta   Nagy Péter   Nyitott Műhely   Németh Pál   Németország   Ofis   Ofis Arhitekti   Ofis arhitekti   Orsós László Jakab   Pannonhalma   Papp Róbert   Pasaréti út   Pazár Béla   Perbál,   Peter Schweger   Petri György   Piarista Központ   Pilisszentlászló   Podčetrtek   Porticus   Preisich Gábor   Preisich Katalin   Projekzil Architekti   Prága   Pápa   Pásztor Erika Katalina   Pázmándi Margit   Pécs   Pécs,   Reimholz Péter   Roeleveld-Sikkes   Román Építész Kamara   Rychtařík Zdenek   Rákos-patak   Sagra   Sajtos Gábor   Serban Tiganas   Shoppingroof   Siófok   Solymosi Bálint   Somló   Sopronbánfalva   Sou Fujimoto   Stara Fuzina   Szandaszőlős   Szeged   Szigliget   Szilágyi Klára   Szlovénia   Szojka Mariann Tünde   Számalk   Szécsi Noémi   Sárai Róbert   Sásd   Sóskút   Tamás Zsuzsa   Tamási iskola   Tardos Tibor   Tarnóczky Tamás   Tihanyi Bencés Apátság   Turányi Gábor   Törökbálint   Tövissi Zsolt   Tüzér utca   U. Nagy Gábor   Valkai CSaba   Valkai Csaba   Valkonya,   Varga Mátyás   Vendvidék   Veszprém   Vincent van Gogh   Vincze László   Virág   Virág Csaba   Vizdák Janka   Vysehrad atalier   Várkert Bazár   Várszegi Asztrik   Vékony Péter   WAMP   Wesselényi Garay Andor   Wesselényi-Garay Andor   Zeke Gyula   Zombor Gábor   Zsolnay Kulturális Negyed   Zsuffa   Zsuffa Zsolt   abc   alkotóhét   archív   bevk perović arhitekti   biennále   bme   boldogság   borászat   bölcsőde   bútor   dokumentumfilm   duna   egészség   előzetes   eozinmáz   esszé   faluház   felújítás   fürdő   graffiti   gázgyár   gólyabál   hotel   híd   interjú   iskola   kamalduli remeteség   kereskedelmi épület   kert   kertváros   kilátó   kiállítás   kolostor   kápolna   képkocka   kórház   könyvtár   közösség   leadásfutás   lépcső   mozi   munkacsoport.net   múzeum   művészettörténet   művészpiac   nyaraló   promo   propeller z   párbaj   spenótház   sportcsarnok   sportlétesítmény   stadion   stockholm   street art   szociális épület   szálloda   szélmalom   templom   tettye   tt1   társasház   uszoda   van Gogh   vasas vívócsarnok   város   városarculat   városháza   vívócsarnok   wellness   weninger borászat   xpozíció   zarándokház   zene   zongora   Árvai András   Árvai AndrásFUGA   ÉL-csarnok   Építész Stúdió   Építészet és kritika és írás   Óbudai Gázgyár Villamos Központ   Újmassa   Újpalota   építészkar   épületfotó   és   óvoda   üvegvisszaváltó   Őskohó  
>
Hogyan készíts romkocsmát - admin
Betűrés 1. - admin
György Péter a Szimpla Kertben 1. - admin
Moravánszky Ákos a FUGA-ban - 2. rész - admin
Szemerey Samu a Szimpla Kertben 1. - admin
Az abszintfőző háza - admin